Το Matrix και οι αγώνες μας

Το Σάββατο 7 Απριλίου είχαμε την τιμή να ακούσουμε την εξαιρετική ανάλυση του Δημήτρη Ουλή για το Matrix, όπου μέσα από μια ανθρωπολογική, κοινωνιολογική, θρησκειολογική και φιλοσοφική προσέγγιση, μας έδειξε την «έρημο του πραγματικού». Την συνειδητοποίηση του ανθρώπου μπροστά στο αληθινό (πρόβλημα, κατάσταση κλπ) που όσο οδυνηρή και αν είναι, δεν έχει επιστροφή, παρά μόνο ευκαιρίες για ανατροπή.

Agent-Smith1 Οι παραλληλισμοί πολλοί: ο Πράκτορας Σμιθ, πάντα καλωδιωμένος και με κουστούμι, ένα πρόγραμμα μέσα στο μάτριξ που διεισδύει και επηρεάζει την πραγματικότητα, φυτεύοντας παραπλανητικές εικόνες, μοιάζει με τους πάντα γραβατωμένους δημοσιογράφους της τηλεόρασης με τα ακουστικά τους, που σπέρνουν ψευδής ή μονομερείς πληροφορίες κι επηρεάζουν την κοινή γνώμη κατά πως συμφέρει το σύστημα.

 Η πορεία του Νίου: “It’s the question that brought you here”. Αγωνία και αίσθηση του ημιτελούς, αμφισβήτηση, αναζήτηση, προσωπική αφύπνιση με το επίπονο γκρέμισμα του ως τώρα γνωστού κόσμου,  που τον οδηγεί σε έναν συλλογικό αγώνα ενάντια στον εχθρό. Τα στάδια που περνάει ο καθένας από μας μέχρι να αντιληφθεί και να αποδεχθεί την πραγματικότητα ώστε να παλέψει γι’ αυτήν.

 Τα λόγια του Μορφέα προς το Νίο την ώρα που του δείχνει μια μπαταρία: battery«το μάτριξ είναι ένας ονειρικός κόσμος που δημιουργείται από έναν υπολογιστή, για να μας κρατήσουν κάτω από τον έλεγχο τους και να μετατρέψουν τον άνθρωπο σε αυτό», παραπέμπουν στην εξάρτηση μας από την τεχνολογία αλλά και οι καταναλωτικές μας συνήθειες που είναι η πηγή τροφοδοσίας του συστήματος.

 Η εύγλωττη περιγραφή του Μορφεά για το μάτριξ, που δεν χρειάζεται κανέναν σχολιασμό: «Το Matrix είναι ένα σύστημα. Αυτό το σύστημα είναι ο εχθρός μας. Αλλά όταν είσαι μέσα τι βλέπεις γύρω σου; Επιχειρηματίες, δασκάλους, δικηγόρους, μαραγκούς. Τα μυαλά των ανθρώπων που προσπαθούμε να σώσουμε. Αλλά μέχρι να το κάνουμε είναι μέρος του συστήματος και αυτό τους κάνει εχθρούς μας. Πρέπει να καταλάβεις πως οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι έτοιμοι να αποσυνδεθούν. Και πολλοί από αυτούς έχουν συνηθίσει, είναι τόσο απελπιστικά εξαρτημένοι από το σύστημα, που θα πολεμήσουν για να το προστατέψουν»

 Η επιμονή του Πράκτορα Σμιθ (εικονική, κατασκευασμένη πραγματικότητα) να καταστρέψει την Ζάιον (συλλογικότητα, αλήθεια) δείχνει τι φοβάται περισσότερο το σύστημα ακόμα και στον δικό μας κόσμο.

 Το Μάτριξ μπορεί να αναγνωσθεί σε πολλά επίπεδα: προσωπικό, ιδεολογικό, πολιτικό, κοινωνικό, στο κοντινό μας περιβάλλον, στην Ελλάδα της κρίσης, στον κόσμο. Το συμπέρασμα όμως είναι κοινό παντού: με την κριτική σκέψη, που φέρνει την αμφισβήτηση και την αναζήτηση, μπορούμε να οδηγηθούμε στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν κατασκευάζεται μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης, που δεν πλασάρεται κάθε φορά από «ειδικούς» και την δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα. Και μόλις δούμε κατάματα την αλήθεια, όταν μιλήσουμε χωρίς φόβο γι’ αυτήν, το μόνο που μας μένει είναι να παλέψουμε. Όχι μόνοι μας, αλλά μέσα από συλλογικότητες που θα χτίσουμε με βάση την ειλικρινή και αληθινή σχέση των ανθρώπων και όλοι μαζί θα υψώσουμε το ανάστημα μας στον εχθρό.

Τον Δημήτρη Ουλή θα τον έχουμε σύντομα κοντά μας για να μας αναλύσει-με τον μοναδικό του τρόπο- την επίσης διάσημη ταινία των αδερφών Γουατσόφσκι V for Vedetta. Αναμείνατε στο ακουστικό σας…

One thought on “Το Matrix και οι αγώνες μας

  1. Παράθεμα: V for Vendetta: Αλεξίσφαιρες ιδέες σε περίοδο κρίσης | Σβούρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.