Να πάρει το παράδειγμα ολόκληρη η Ελλάδα!

kato-ta-xeria-apo-tin-ierapetraΧθες είχαμε τη χαρά και τη τιμή να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση-αφιέρωμα στους αγώνες της Ιεράπετρας. Μια εκδήλωση που σχεδιάζαμε από καιρό, απ’ όταν μάθαμε για τις μεγάλες κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στο νοτιότερο άκρο της χώρας μας –και της Ευρώπης- εδώ και τρεις μήνες.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, συνδεθήκαμε μέσω skype και μιλήσαμε απευθείας με πολίτες που συμμετέχουν στην Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα. Μας μίλησαν για το πώς ξεκίνησε η προσπάθεια τους εδώ και τρία χρόνια, πως μαζικοποιήθηκε, για τις συνελεύσεις που πραγματοποιούν και συμμετέχουν εκατοντάδες πολίτες, τον τρόπο που διαμορφώνουν απόψεις και παίρνουν συλλογικές αποφάσεις τις οποίες στηρίζουν όλοι. Την σημασία που έχει για τους πολίτες να ξέρουν πως μπορούν να πουν τη γνώμη τους και πως αυτή θα ακουστεί και θα συνεκτιμηθεί, χωρίς να υπάρχουν καπελώματα και αρχηγοί. Για την παρουσία των φοιτητών που συνεχίζουν να δίνουν δυναμικό παρόν σε όλους τους αγώνες και πρωτοστατούν παντού, όπως στην κατάληψη της ΔΥΠΕ Ηρακλείου. Για τη συνειδητοποίηση του κόσμου της Ιεράπετρας πως ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, γιατί οι σχεδιασμοί της τρικομματικής κυβέρνησης να κλείσουν το νοσοκομείο και το ΤΕΙ στην περιοχή τους, επηρεάζουν εξίσου όλους τους κάτοικους. Γι’ αυτό άλλωστε δεν περίμεναν από κανέναν να κάνει το πρώτο βήμα, πχ από τους γιατρούς ή τη διοίκηση του νοσοκομείου για να αντιδράσουν, αλλά πήραν πρωτοβουλίες, δούλεψαν σκληρά για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών φάνηκε ξεκάθαρα στην διαδήλωση της 12ης Φεβρουαρίου, όπου συμμετείχαν 10.000 πολίτες, σε μια πόλη 25.000 κατοίκων!

Η συζήτηση πήγε και σε θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος. Η Ιεράπετρα είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας που μπορεί να χαρακτηριστεί αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα. Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως κι όλοι οι αγρότες της χώρας, συνεχίζουν να δουλεύουν τη γη τους, έχοντας μια σχέση αγάπης και σεβασμού γι’ αυτήν. Θεωρούν μάλιστα πως οι καλλιέργειες είναι ένας από τους βασικούς τομείς που θα βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Μάλιστα είναι προετοιμασμένοι για μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που θα επηρεάσει άμεσα την δουλειά τους και πιστεύουν πως είναι ένας σημαντικός λόγος για να ξεσηκωθεί όλη η χώρα, καθώς αυτή η προοπτική δεν έχει αρνητική επίπτωση μόνο στις καλλιέργειες αλλά σε κάθε σπίτι. Τόνισαν άλλωστε πως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι εμείς στην Αθήνα θα επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και το κοινωνικό αγαθό του νερού. Να θυμίσουμε εδώ πως οι παραγωγοί της Ιεράπετρας πριν δύο μήνες είχαν στείλει οπωροκηπευτικά προϊόντα στην «Αλληλεγγύη για όλους-Νίκαια» για να μοιραστούν σε οικογένειες, δείχνοντας την αντίληψη κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν οι Ιεραπετρίτες στην Ελλάδα της κρίσης.

Μας μίλησαν επίσης για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΒΑΠΕ) και μας ενημέρωσαν για το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά Βιομηχανικών ΑΠΕ, το κίνημα που έχει αναπτυχθεί σε όλη τη Κρήτη ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους υφαρπάξει πατρογονικά εδάφη προκειμένου μερικοί «εκλεκτοί» να πλουτίσουν, φτιάχνοντας πάρκα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καταστρέφοντας το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή 12 συντοπίτες τους βρίσκονται κατηγορούμενοι γιατί διεκδίκησαν το αυτονόητο: να μην εκποιηθεί η πατρογονική τους γη.

Μιας και η συζήτηση με τους Ιεραπετρίτες πραγματοποιήθηκε στον δικό τους κοινωνικό χώρο «Καερέτι», ενημερωθήκαμε για το Τοπικό Δίκτυο Ανταλλαγών Λασιθίου, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, με την χρήση εικονικού νομίσματος, το οποίο αριθμεί περίπου 500 μέλη στην Ιεράπετρα και 800 στην ευρύτερη περιοχή του νομού.

Τέλος, και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Μανωλάδα, συζητήσαμε για τα χαμηλά ποσοστά της χρυσής αυγής στην περιοχή τους (1,8%) και την ειρηνική συνύπαρξη με τους οικονομικούς μετανάστες. Ένα ακόμα θετικό παράδειγμα από την Ιεράπετρα! Παρόλα αυτά, φαίνονται προβληματισμένοι για το που θα οδηγήσει ο εθνικιστικός λόγος και η ρατσιστική βία που φουντώνει σε όλη την Ελλάδα και κατά πόσο θα επηρεαστούν οι ισορροπίες στην περιοχή τους.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη φιλική κουβέντα ανάμεσα σε δύο τόπους (Νίκαια-Ιεράπετρα) ήταν αρκετά. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, δημιουργώντας ενιαία μέτωπα, κοινούς αγώνες και πολυεπίπεδες δράσεις. Ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και την τρόικα, ενώ παράλληλα να βρίσκουμε τρόπους να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα, ξεκινώντας από την παραγωγική της δυνατότητα. Αρκεί να καταλάβουμε πως κάθε μέτρο που περνάει η τρικομματική κυβέρνηση, δεν επηρεάζει έναν κλάδο αλλά έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην υπόλοιπη κοινωνία και αργά η γρήγορα θα μας αγγίξει όλους. Και φυσικά δεν περιμένουμε από κανέναν τοπικό παράγοντα ή φορέα, να κάνει την αρχή. Οι πρωτοβουλίες ανήκουν στους απλούς πολίτες, σε όλους αυτούς που βιώνουν με σκληρό τρόπο την μνημονιακή πραγματικότητα. Γιατί όπως γράφει και μια αφίσα τους «ΣΤΑΜΑΤΑ να παραπονιέσαι για τον τόπο σου. Γίνε ενεργός πολίτης. ΕΣΥ είσαι ο τόπος σου».

Μόνο αν δημιουργηθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα αντίστοιχες «Ιεράπετρες», θα ελευθερώσουμε τον τόπο μας. Και όπως είπαν χαρακτηριστικά οι φίλοι μας:

«Να πάρει το παράδειγμα ολόκληρη η Ελλάδα!

Να γίνει Ιεράπετρα κ όχι Μανωλάδα»

Εμείς με τη σειρά μας, θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για την βοήθεια τους να πραγματοποιηθεί η χθεσινή εκδήλωση. Εκτός από τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες, μας έκαναν να αισθανθούμε πως μιλάμε με παλιούς καλούς φίλους και χάρη στη τεχνολογία ήταν σαν να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας από κοντά. Για ακόμα μια φορά βέβαια επιβεβαιώθηκε η φιλοξενία και ο καθαρός λόγος των Κρητικών. Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια και δύναμη στους αγώνες τους!

Για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την χθεσινή εκδήλωση ή ενδιαφέρονται να μάθουν τους αγώνες της Ιεράπετρας, παραθέτουμε φωτογραφίες και βίντεο από τις κινητοποιήσεις τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

2 thoughts on “Να πάρει το παράδειγμα ολόκληρη η Ελλάδα!

  1. Μπραβο σας ! Μακαρι να ημουνα στην Κρητη. Ελπιζω και περιμενω να γινει καποια κινηση κι εδω. Θα ειμαι πρωτη και οχι μονη μου. Μαζι με παρα πολλους φιλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.