Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα-προβολή και συζήτηση Σάββατο 20/9 7.00 μ.μ.

Bolivia Linera poster

Ο Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα είναι ο αντιπρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας από το 2005, γεννήθηκε το 1962 στην Κοτσαμπάμπα και αποτελεί βασικό νου του βολιβιάνικου πειράματος. Παρά τη «λευκή» καταγωγή του, από την αρχή της δράσης του προσανατολίστηκε στην πολιτική δουλειά με τους ιθαγενείς πληθυσμούς, που πλειοψηφούν στη Βολιβία αλλά ήταν πάντα πολίτες τρίτης κατηγορίας. Όπως έχει γράψει ο ίδιος, «μέχρι σήμερα είμαι ένας μαρξιστής που γοητεύτηκε από την ιθαγενική εξέγερση». Η είσοδος στον 21ο αιώνα βρίσκει τη Βολιβία να συγκλονίζεται από τον «Πόλεμο του Νερού», με επίκεντρο την ιδιαίτερη πατρίδα του Λινέρα, την Κοτσαμπάμπα. Οι νικηφόρες μάχες που δόθηκαν τότε αποτέλεσαν την απαρχή του γκρεμίσματος του παλιού ολιγαρχικού καθεστώτος και την εγκαθίδρυση στη Βολιβία μιας νέας λαϊκής εξουσίας. Έτσι το 2005, συντελείται μια τεράστια εκλογική ανατροπή που έφερε για πρώτη φορά τον ιθαγενή Έβο Μοράλες στη θέση του Προέδρου της χώρας.

Ο Λινέρα, ως ένας διανοούμενος που βρέθηκε στην καρδιά των πρωτοπόρων αγώνων της πατρίδας του, συμβάλλει εδώ και πολλά χρόνια στην οικοδόμηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα, στην εφαρμογή κοινωνικών πειραματισμών και στην αναζήτηση αυτού που ο ίδιος αποκαλεί «μια νέα προοδευτική, επαναστατική, οικουμενική κοινή λογική».

Στο βίντεο που θα προβληθεί στη Σβούρα το Σάββατο 20/9 στις 7.00 μ.μ. ο Λινέρα, μιλώντας σε ένα συμπόσιο που έγινε στη Βολιβία με θέμα «Κράτος, επανάσταση και οικοδομηση της ηγεμονίας», παρουσιάζει την ανάλυσή του για τα πλεονεκτήματα που είχε η ανάληψη της κρατικής εξουσίας στη Βολιβία και η αλλαγή των συσχετισμών που συντελέστηκε υπέρ των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα μιλά και για τις δυσκολίες, τα προβλήματα αυτής της πορείας που ο ίδιος αποκαλεί «δημιουργικές αντιθέσεις» και των οποίων η επίλυσή αποτελεί έναν μακρύ αγώνα…και νιώθει τυχερός και περήφανος που δίνει αυτόν τον αγώνα.

Εδώ θα βρείτε το χαιρετισμό που έκανε ο Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα στο συνέδριο του ΚΕΑ

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε στοιχεία για τη ζωή του και τη δράση του

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.