Η φράση που δεν τελείωσε…

ένα ντοκιμαντέρ του Μανώλη Παπαδάκη

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/11, στις 6:30μμ

η φράση που δεν τελείωσεΤο αίτημα της πραγματικής δημοκρατίας προβάλει στον 21ο αιώνα ως καθοριστικό, κινητοποιεί και συγκινεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Πριν από 41 χρόνια ο αντιδικτατορικός αγώνας σφράγισε την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, δημιούργησε οράματα και άλλαξε συνειδήσεις. Δεν θέλουμε όμως να εκφυλίσουμε ξανά την κουβέντα σε έναν τυπικό εορτασμό. Επιδιώκουμε να του δώσουμε το νόημα που του αξίζει γι αυτό και θα μιλήσουμε για την κληρονομιά του, τα υλικά ίχνη που άφησε και πάνω στα οποία ξεδιπλώνονται οι νέοι αγώνες.

Στην Ελλάδα των μνημονίων το μαζικό κίνημα πριν 2 καλοκαίρια, στις πλατείες, ανέδειξε ξανά το αίτημα της Δημοκρατίας. Βροντοφώναξε σε όσους θεωρούσαν τελειωμένη υπόθεση το πολιτικό σχέδιο καταστροφής της χώρα, ότι υπάρχει μια φράση που δεν τέλειωσε ακόμα…

Ο Μανώλης Παπαδάκης στο ντοκιμαντέρ του, παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τα συμβάντα της Πλατείας Συντάγματος μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα των πρωταγωνιστών της: την αμηχανία, την χαρά και τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών.

Ζει μαζί τους τις πρώτες αυθόρμητες μαζικές συνελεύσεις και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί κάτι νέο. Κάτι που δεν ξέρουν ακριβώς τί είναι. Εκεί στην πλατεία ανοίγουν τον δρόμο προχωρώντας. Ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει έναν λαό, ο οποίος ειρηνικά και ώριμα, ορίζει ξανά- εκεί στην Πλατεία Συντάγματος το νόημα του ενεργού πολίτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.