Ένα κίνημα μιλάει… ας το ακούσουμε

Ανταπόκριση από την Γαλλία, με τον Τάσο Βαρούνη
Δευτέρα, 30 Μαΐου στις 7:00μμ

Ανταπόκριση από ΓαλλίαΈνα νέο κίνημα ξεσπά στη Γαλλία διεκδικώντας μια σημαντική θέση στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ το αγνοούν εσκεμμένα και επιλέγουν, συντασσόμενα όπως πάντα με το συστημισμό, να μεταδίδουν μόνο τις εικόνες βίας και χάους στους δρόμους του Παρισιού. Αξίζει να έχουμε μια πιο πραγματική εικόνα για αυτήν την καινούρια προσπάθεια, για αυτό το καινούριο κίνημα που προκαλεί τεράστιους τρανταγμούς στη Γαλλία και όλο το εκεί πολιτικό σύστημα σπεύδει να το καταστείλει και να το φιμώσει.

Πρόκειται για ενα κίνημα ασυνήθιστο, χωρίς οργανική σύνδεση με τις μορφές κινητοποίησης και οργάνωσης που γνωρίζαμε ως τώρα (κόμματα, συνδικάτα κ.λπ.) και με διάρκεια πάνω από ενάμιση μήνα που προκαλεί ήδη πολλούς τριγμούς, έντονες συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και αναλύσεις. Ένα μαζικό κίνημα με διπλή μήτρα: Πρώτον το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση του Ολάντ και δεύτερον το σοκ της κατάλυσης της δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Η μεγάλη συμμετοχή των 30άρηδων στο Nuit Debout δείχνει την φρεσκάδα και την αγωνία όλου αυτού του κόσμου που συμμετέχει. Οι Άγρυπνοι του Παρισιου και των 60 και πλέον γαλλικών πόλεων που συμμετέχουν αμφισβητούν τον παλιό κόσμο. Την ίδια στιγμή δηλώνουν με ειλικρίνεια ότι ακόμη δεν ξέρουν πώς να τον πολεμήσουν, πώς να τον κάνουν παρελθόν, πού και πώς να… σκορπίσουν τις στάχτες του.

Ο Τάσος Βαρούνης ταξίδεψε στο Παρίσι εκ μέρους της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς και του Resistance Festival 2016. Πήρε μέρος στις διεργασίες αυτού του νέου κινήματος και την Δευτέρα 30/5 στις 7 το απόγευμα στη Σβούρα θα μας μεταφέρει την εμπειρία του καθώς και τις συζητήσεις-ζυμώσεις στις οποίες συμμετείχε.

Παρακάτω τα λινκ παραπέμπουν στο αφιέρωμα της εφημερίδας Δρόμος για το Nuit Debout για όποιον θέλει να διαβάσει περισσότερα και τη σελίδα fb του Resistance Festival 2016 όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ανακοινώσεις για το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.
Δρόμος της Αριστεράς
Resistance Festival 2016

One thought on “Ένα κίνημα μιλάει… ας το ακούσουμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.